Състезателката на шахматен клуб Тунджа2009 доника Шивачева само на 16 години регистрира историческо постижение-тя е първата шахматистка  осигурила си участие във финалите на държавното първенство при жените.В Пловдив вървят полуфиналите,където битката за първите четири места е изключително тежка и безкомпромисна.Доника показва в тежкия маратон изключителните си качества.

В предпоследния кръг се състоя изключително важната партия Доника Шивачева – Гергана Димитрова. Успехът почни изцяло гарантираше заемане на 4-то място, което дава възможност за участие във финалите. Това внесе допълнителен емоционален заряд преди срещата. Доника, обаче, се показа като по-класната състезателка и я победи. По този начин тя зае заветното 4-то място, от което дори и при загуба утре, не може да бъде изместена. А това място и дава право за участие на финал при жените!

Утре е последния кръг – срещу водачката в класирането Габриела Антова. Миналата година двете завършиха реми. Независимо от крайния резултат, Доника не би трябвало да може да бъде изместена от 4-то място в класирането и участието на финалите и е гарантирано!

Доника Шивачева ще е първата жена от Ямбол, която ще участва на финали по класически шахмат при жените! При това Доника е на 16 години и е във възрастовата група на девойките. Досега от Ямбол на финали на първенство по шахмат са участвали само 2-ма мъже  – Ангел Милев – 2 пъти през 1963 и 1967г. и Васил Александров през 1998г.

Треньор на Доника шивачева е Станислав Главчев.

 

 

3 коментара

  1. Приятел казва:

    Браво Дони! Подготви се за финалите и ги бий наред!

  2. Gardev казва:

    Доника само спокойствие ти другото го можеш успех

  3. Анонимен казва:

    Браво Дони-поздравления!!!!

Остави коментар